Версія для друку
Середа, 04 вересня 2013 Автор Опубліковано в Дистанційне навчання

Ресурси для безкоштовної дистанційної онлайн-освіти

(13 голосів)
Перегляди: 22648 разів
Ресурси для безкоштовної освіти Ресурси для безкоштовної освіти

Онлайн-освіта - головний тренд в області навчальних процесів за останній рік. Пропонуємо вам ресурси, які надають як безкоштовні, так і сертифіковані навчальні курси.

 

Щоб потрапити в цей інститут, люди з усього світу витрачають величезні гроші і зусилля (втім, тут доступні і безкоштовні курси). Цей онлайн проект фактично краще, що є на ринку онлайн-освіти. MIT's Open Courseware пропонує 2100 курсів з різних тем. Крім самих курсів (зауважимо - безкоштовних) тут можна знайти онлайн-підручники, різноманітний мультимедійний контент, задачники та багато іншого. Також ви можете отримати завдання з вибраних курсів, взяти участь у розробках навчальних проектів і навіть скласти іспити. І все це - з фактичних курсів MIT останнього десятиліття. Відмінно підійде тим, хто хоче спробувати себе у сфері технічних і прикладних наук і не проти інтенсивно зайнятися самоосвітою.

Безкоштовні лекції та курси з різних тематик і спеціальностей від провідних університетів світу. Тут ви можете знайти лекції викладачів MIT, Гарварда, Берклі, Уелслі і багатьох інших університетів. Проект оптимізований для використання в освітніх цілях саме за допомогою Інтернету.

Безкоштовні курси з психології, біології, політології, історії, математики та низці гуманітарних дисциплін з доступом до списку занять, рекомендованої літератури. Недолік: у цього ресурсу немає відеокурсів або презентацій за підсумками викладеного в рамках лекцій .

Один з найбільш відомих у всьому світі проектів онлайн-навчання. Величезна база відеоуроків на більш, ніж 20 мовах. Всі курси розділені на окремі уроки з можливістю перегляду кожного відео незалежно від того, який курс ви обрали. Сайт дозволить вам пройти програму американської школи, коледжу і частину університетської програми. Основу проекту складають відеоуроки (відео як спосіб надання інформації). Нещодавно з'явилася й оффлайн-версія академії, що дозволяє синхронізувати контент на вашому комп'ютері з онлайном у відповідності з вашим навчальним планом. Оффлайн-версія розрахована в першу чергу на тих , у кого немає постійного та якісного доступу в інтернет. Матеріалів для читання тут немає

Поряд з Khan Academy є лідером і найбільш відомим проектом онлайн-навчання. Проект заснований професорами Стенфорда і весь контент надається абсолютно безкоштовно. На сьогоднішній день на сайті більше 200 курсів з 33 університетів.

Відмінний проект для всіх, хто цікавиться наукою. Чинний з 1996 року як онлайнове місце зустрічей членів «Клубу реальності» (The Reality Club), неформального клубу інтелектуалів, регулярно збиралися з 1981 року в найрізноманітніших місцях - від китайських ресторанчиків, до кабінетів Рокфеллерівського університету і Нью-Йоркської академії наук. Сьогодні це відмінний контент-проект, що охоплює найрізноманітніші теми. У проекті беруть участь вчені з різних країн, при цьому зберігається атмосфера наукового клубу .

Окремий пункт ми вирішили відвести освітнім проектам окремих університетів. Всі вони безкоштовно викладають в Інтернет свої навчальні курси англійською мовою: UC Berkeley, Sophia, University of Washington Computer Science & Engineering.

Найцікавіший освітній проект. Автори спробували об'єднати в рамках одного веб-ресурсу «онлайн- навчання» з створенням власного освітнього резюме. В результаті, ви не просто навчаєтеся, а робите свій онлайновий диплом, в якому фіксуються всі ваші знання та вміння, отримані при навчанні, як у традиційних освітніх установах, так і з онлайн-джерел.

Підручники від відомого проекту Inkling тепер доступні і в Мережі. Раніше читати їх можна було тільки на пристроях з iOS . Тепер ви можете отримати доступ до величезної кількості як безкоштовних, так і платних підручників та навчальної літератури. Тематика книг дуже широка: від підручників з коучингу та інтернет-маркетингу, до інструкцій по складанню коктейлів.

Дуже популярний безкоштовний ресурс для тих, хто хоче навчитися програмуванню, забавляючись в процесі навчання. Особливо захоплюючим навчання стає, якщо ви «бавитесь» разом з друзями. Проект набув великої популярності після твіту мера Нью-Йорка, який написав, що саме тут він збирається вчитися програмуванню. Проект має дуже лаконічний і зрозумілий інтерфейс, значна частина навчання відбувається у вигляді діалогу у вікні чату. Окремо відзначимо русифікацію навчальної частини проекту.

Сайт з відмінною підбіркою підручників знаменитого Оксфорда.

Колекція з 650 кращих відео-лекцій та курсів світових гуманітарних університетів. Абсолютно безкоштовно. Колекція постійно поповнюється.

Платформа для організації спільних науково-дослідних робіт дозволяє спільно працювати вченим і студентам з різних країн. Ви можете як прийняти участь в проекті, так і ознайомитися з уже завершеними дослідженнями. У роботі платформи беруть участь вчені зі світовим ім'ям, що додає проекту популярності і авторитету. Увага! Необхідно враховувати, що верифікація на сайті проводиться тільки за адресою пошти в домені edu.

Постійно поновлена підбірка відеозаписів лекцій видатних учених сучасності.

Тут також є поділ на курси та уроки + можливість пошуку сторінок і груп у Facebook і на інших сайтах для студентів, які вивчають цей же курс.

Усі матеріали тут розділені за віковими та тематичними групами, лекційний матеріал можна завантажити з сайту на свій комп'ютер, а тематика пропонованих курсів досить широка.

Тут для доступу до матеріалів навчального характеру доведеться створити свій обліковий запис на сайті. Передбачається, що користувач вивчає матеріал самостійно, плати за навчання немає, але немає й інструкторів/викладачів та іспитів, які треба їм здавати.

На цьому сайті реєстрація не потрібна, лекційний матеріал доступний у форматі слайдів.

Великий вибір відеоконтенту і лекцій від Стенфордського університету. Для навчання вам знадобиться обліковий запис в сервісі iTunes і відповідне ПЗ.

Проект Фонду Вікімедіа, який присвячений застосуванню вікі-технологій в електронній освіті, центр для створення і використання безкоштовних навчальних матеріалів і наукової діяльності. Суть проекту полягає в створенні вільно розповсюджуваних навчальних матеріалів і ресурсів на різних мовах, призначених для слухачів різного віку і для різних рівнів освіти. Крім того, у Віківерситеті ведуться науково-дослідні проекти і діють присвячені їм спільноти. Проект корисний як учням, так і працівникам всіх напрямів і сфер освіти та професійного навчання. Для самостійного вивчення доступні різноманітні матеріали таких «відділень» Віківерситету, як біоінформатика, комп'ютерні технології, штучний інтелект, інформатика, інформаційні технології, філологія, лінгвістика, психологія, біологія, економіка, юриспруденція, політологія, філософія, фізика, математика та багатьох інших.

Це некомерційний проект, що щорічно збирає на конференціях в Единбурзі і Лонг-Біч видатних людей - вчених, політиків, діячів мистецтва, бізнесменів - з усього світу, щоб у рамках 18-хвилинної доповіді вони могли повідати аудиторії про проблему, яка важлива і цікава для всього людства. Назва TED є абревіатурою - Technology, Entertainment, Design, а сам захід , по суті, є своєрідною виставкою світових інтелектуальних досягнень. Після проведення конференцій відеозаписи всіх виступів викладаються на сайті TED і стають доступні всім бажаючим. Щоб посприяти розвитку світової освіти, був заснований спеціальний проект - Education TED, який покликаний зібрати і поширити ідеї провідних теоретиків і кращих практиків освіти й навчання з усього світу. Крім того, існують й регіональні проекти TED, які об'єднують жителів окремих країн для обміну ідеями «в стилі TED». В Україні також діє такий проект - http://tedxkyiv.com/.

Проект, на якому у вільному доступі розміщено відеозаписи лекцій провідних лекторів (за погодженням з навчальними закладами для вільного і безкоштовного доступу до них). Основна спрямованість матеріалів - академічна освіта, але увага приділяється і іншим напрямам. На даний момент на сайті доступні лекції для вступників до вузів, презентаційні та кафедральні лекції, академічні та спеціальні потокові лекції, а також публічні лекції запрошених фахівців. Освітлювана тематика - менеджмент, економіка, політологія, журналістика, маркетинг, комп'ютерні науки, право, культурологія та багато інших напрямків.

Це україномовна освітня платформа, створена за підтримки Національного університету «Києво - Могилянська Академія». На ресурсі можна знайти відеозаписи лекцій різної тематики, анонси майбутніх лекцій, дискусій, презентацій нових книг, виставок і безлічі інших культурних та навчальних заходів. Крім того, користувачі можуть і самі додавати на сайт відповідний контент з такої тематики, як технології, історія, культура, охорона здоров'я, правозахисна діяльність, а також ідеї щодо всебічного благоустрою міста Києва. Цілі проекту - поширення культури, популяризація освіти, об'єктивне відображення новин.

Сайт з усіма лекціями найкращих університетів світу. Щоб не лазити і не збирати по крупицях найкраще.

Найкращі лекції найкращих університетів.

 

Усі  вибрані нами курси з можливістю безкоштовного перегляду/завантаження лекційного контенту і самоосвіти: