Понеділок, 08 травня 2023 Автор Опубліковано в Куток

Міжнаро́дний день матері

(15 голосів)
Перегляди: 36555 разів
Міжнаро́дний день матері Міжнаро́дний день матері

Де́нь матері — міжнародне свято. В Україні офіційно відзначається щорічно, починаючи з 2000 року, у другу неділю травня.

Вперше встановлене офіційно Конгресом США 8 травня 1914. Після першої світової війни це свято почали відзначати у Швеції, Норвегії, Данії, Німеччині, Чехословаччині.

З XVII по XIX століття у Великій Британії відзначалася так звана «Материнська неділя» (англ. Mothering Sunday) — четверта неділя Великого посту присвячена вшануванню матерів у всій країні.

У США День матері вперше привселюдно був підтриманий відомою американською пацифісткою Джулією Ворд Гоув у 1872 році. «День матері», за версією Джулії Ворд, — день єдності матерів у боротьбі за мир у всьому світі. Концепція Джулії Ворд не знайшла широкої підтримки ні в США, ні в інших країнах.

У 1907 році американка Анна Джарвіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів у пам'ять про свою матір. Анна написала листи до державних установ, законодавчих органів і видатним особам з пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. У 1910 році штат Вірджинія перший визнав День Матері офіційним святом. У 1914 році, президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх американських матерів.

Слідом за США другу неділю травня оголосили святом 23 країни (в тому числі: Бахрейн, Гонконг, Індія, Малайзія, Мексика, Нікарагуа, Об'єднані Арабські Емірати, Оман, Пакистан, Катар, Саудівська Аравія, Сінгапур, Австралія, Україна та ін .). Крім того, понад 30 країн відзначають свято в інші дні.

Символізм та вшанування матері

У вихованні велика роль відводиться матері, яка боролася за духовне збереження своїх дітей, щоб вони пам'ятали свою національну спадщину і походження.

В Україні жінка споконвіку асоціювалася з берегинею сім'ї. Величезну роль у вихованні дітей відіграє перша, найрідніша у світі людина — матір. Саме від неї залежить виховання дитини і саме мати прищеплює любов до рідної землі.

Релігійне підґрунтя

День Матері відзначають другої неділі травня, який вважається місяцем Пречистої Діви Марії. До Матері Божої звертаються християни, просячи заступництва та допомоги. В травні, коли Природа-Мати виряджає свою Доню-Землю в пишному уборі весняних квітів у дорогу життя, праці та радості, люди висловлюють подяку материнській самопожертві й відзначають День Матері.

Богородиця посідає чільне місце в релігійній свідомості українців. Це пов'язане з ментальністю та суспільним ладом. Ще здавна князі благали її про заступництво, віддавали честь і хвалу Марії за перемогу в битвах. Богородиця стала опікункою лицарів українського духу — козацтва.

День матері в Україні

Серед української громади День Матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові. Ініціатором урочистостей була редактор тижневика «Жіноча доля» Олена Кисилевська. Також, 1929 року «Союз українок» зініціював впровадження цього свята на Тернопільщині. Організації «Просвіта», «Рідна школа», «Пласт», «Сокіл» та ін. організовували концерти, конференції, фестивалі по всій Східній Галичині. Відтоді, День Матері відзначали дуже широко.

У 1939 свято заборонила радянська влада. З 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, Свято матері повернулось в Україну.

За часів незалежної України свято встановлено «…на підтримку ініціативи Державного комітету України у справах сім'ї та молоді, міжнародної організації „Жіноча громада“, Спілки жінок України, громадської організації „Союз українок“…» згідно з Указом Президента України «Про День матері» від 10 травня 1999 року № 489/99.

У Львові з 2010 року на центральних вулицях міста у другу неділю травня жінкам дарують приємні дрібнички — квітки-орігамі (у 2010 рр.), брелки (у 2011 р.), паперові брошки-маки (у 2012 р.), вітаючи з Днем Матері і Днем Української жінки. Акцію щороку організовує громадська організація «Борець».

День матері в інших країнах

Австралія

В Австралії День матері відзначається в другу неділю травня, але він не є ні громадським, ні офіційним святом.

Традиція дарувати дарунки матерям в День матері у Австралії була розпочата у 1924 році панною Джанет Гайден, мешканкою Лайкардт Сіднею. Вона розпочала цю традицію під час візиту до пацієнта в Ньюінгтонському державному будинку для жінок, де вона зустріла багато одиноких і забутих жінок. Для того, щоб підбадьорити їх, вона зібрала пожертвування від місцевих школярів і підприємців, щоб придбати і подарувати подарунки цим жінкам. Після цього кожного року панною Гайден збиралося багато пожертвувань від місцевих підприємців, і навіть від місцевого мера.

Пізніше День матері перетворився на джерело прибутків. Традиційно в цей день матерям дарують хризантему, зазвичай осінню квітку, назва якої закінчується на «ма» (англ."mum") — так в Австралії зазвичай називають матерів.

Японія

В Японії перше святкування Дня матері відбулося 6 березня 1931 року з нагоди дня народження Імператриці Коджюн. Ініціатором проведення свято стала Асоціація жінок Великої Японії. 8 травня 1937 року кондитерська компанія Морінаґа провела фестиваль з нагоди Дня матері в Токіо. Проте святкування цього свята не прижилося. Після поразки Японії в Другій світовій війні, починаючи з 1949 року, під впливом американських традицій, японці стали святкувати день матері щороку, кожної другої неділі травня. В цей день прийнято вітати матерів і дарувати їм гвоздики.

За матеріалами Вікіпедія
Детальніше в цій категорії: « Великдень День Конституції України »
Коментарі  
0 # Студент 14.05.2017, 12:27
Історія для неквапливого читання
Зустріч Ангела з Богом
Мама
Одна розповідь про малесенького ангела, яке було на небі, настала мить народитися в тілі дитинки, тому воно вирішило порозмовляти по це з Творцем-Богом.

Ангел : Уже настає мить мене прийти на землю, але як там я буду жити, такий маленький і беззахисний.
Бог : Серед багатьох ангелів одного я вибрав для тебе, він чекає і піклуватиметься про тебе.

Ангел : Скажи , будь-ласка, тут, на небі , я тільки співаю і посміхаюся , і цього достатньо , щоб бути щасливим.
Бог : Твій ангел тобі співатиме, посміхатиметься щодня , ти відчуєш його любов і будеш щасливим.

Ангел : А як зрозуміти те, що говорять люди ? Я ж не знаю дивної людської мови!
Бог: Твій ангел промовлятиме до тебе най лагідніші і найніжніші слова , які тільки можуть бути, і з велики терпінням і любов’ю навчить тебе розмовляти.

Ангел : А що мені робити , коли я захочу поговорити з Тобою?
Бог: Твій ангел складе докупи твої рученята і навчить тебе молитися – так ти зможеш спілкуватися зі мною.


Ангел : Але на землі є лихі люди, хто мене захистить?
Бог: Твій ангел захистить тебе навіть ціною власного життя.

Ангел : Але я сумуватиму без Тебе.
Бог: Твій ангел завжди розповідатиме тобі про мене і вкаже шлях , щоб ти повернувся до мого обличчя , хоча я перебуватиму поруч з тобою завжди, кожної миті твого життя.

Великий мир панував у небі, але вже ставали чутними земні голоси, і дитинка квапливо повторяла зі сльозами на очах і схлипуючи…
Ангел : Господи, якщо я вже йду , скажи мені його ім’я …
Як звати мого ангела ?

Бог: Не має значення, як його ім’я , ти називатимеш його
МАМА
Невідомий автор


Чи потрібно ще щось додавати ?

Привітаймо найласкавіших , найдорожчих , наймиліших матерів.
Відповісти
Додати коментар

Захисний код
Оновити

Наші контакти

Ідея, дизайн, верстка і т.д.:
Олег Романів