Вівторок, 07 березня 2017 Автор

Наукові контакти львівських математиків у 1939-1941 роках

(4 голосів)
Перегляди: 8211 разів
Мирон Зарицький в Грузії Мирон Зарицький в Грузії

Після приходу радянської влади до Львова основні наукові контакти львівських математиків були з математиками наукових центрів Радянського Союзу – Москви, Києва, Тбілісі та ін.

Велике зацікавлення математиків з Радянського Союзу було і до зустрічей з львівськими математиками, для них відкрилася можливість безпосереднього спілкування з С. Банахом, С. Мазуром, Ю. П. Шаудером та іншими. У Львові у 1940 році був відкритий Відділ функціонального аналізу інституту математики АН УРСР, де працювали С. Банах, С. Мазур, Г. Штайнгауз, Ю. П. Шаудер, М. Зарицький. Для організації цього відділу до Львова приїжджав директор Інституту М. О. Лаврентєв. Будучи працівниками Академії С. Банах, С. Мазур, М. Зарицький їздили до Києва на сесії АН (13-17 листопада 1940 р., 16-25 грудня 1940 р.). 11-14 травня 1941 р. перебував у науковому відрядженні у Києві С. Мазур. Московський університет запросив Ю. П. Шаудера до Москви, де він перебував з 5 січня по 10 лютого 1940 року. Наукове відрядження до Москви мав Є. Жилінський з 29 листопада по 12 грудня 1941 року. Львівські математики Кнастер, Шаудер, Сакс та інші були на Всесоюзній конференції (з’їзді) з теорії функцій та функціонального аналізу в Києві 20-25 червня 1940 року, де,  зокрема, Б. Кнастер мав доповідь “Une fonction réelle continue de deux variables qui n’est constantе sur aucun arc simple”.

Математика та механіка у Львівському університеті
Історія математики у Львові бере свій початок з шкіл, які були тут ще до колегіуму єзуїтів та університету. З ХV століття у Львові діяла кафедральна школа, яка була організована за зразком західноєвропейських шкіл середнього рівня...
детальніше...

У березні 1941 року С. Банах у складі делегації університету – проф. А. Брагінець, проф. М. Зарицький і студ. М. Соляк ‒ відвідав Тбіліський університет, як тоді писалось “для підписання договору на соціалістичне змагання з Тбіліським державним університетом”. Поїздка була запланована терміном з 1 по 15 березня, але через затримку отримання пропусків (тоді в’їзд і виїзд з Західної України був тільки за пропусками) її перенесли на 9-26 березня. С. Банах повернувся до Львова 29 березня, є факти, що він відвідав в Одесі С. Крейна. Перебування львівської делегації у Тбілісі висвітлювала грузинська преса: “Комунист” (16, 19, 20 вересня), “Зоря Востока” (21, 22, 23 вересня). Крім участі у мітингах С. Банах та М. Зарицький мали зустрічі з деканом фізико-математичного факультету І. Векуа та академіком М. Мухелішвілі, з яким вони познайомились, коли він з делегацією Грузії був у Львові у листопаді 1940 року. Тоді у львівській газеті “Czerwony Sztandar” (21 листопада 1940 р.), була опублікована стаття М. Мухелішвілі про його зустріч з С. Банахом.

До Львова приїжджали, зокрема, академіки С. Л. Соболев, П. С. Александров, М. М. Боголюбов, Л. А. Люстерник, професор з Одеси А. Ф. Бермант та інші. С. Соболев мав доповідь на семінарі С. Банаха. Збереглися спогади В. Лянце, тодішнього студента, який був присутній на цьому семінарі і сидів біля Ю. П. Шаудера. Той про себе коментував виступ С. Соболева: “Przecież u nas to wszystko zrobione”. С. Соболев та П. Александров також мали завдання дати оцінку львівським математикам щодо надання їм радянських наукових ступенів та звань. Збереглись ними написані у квітні 1940 року оцінки і рекомендації. Вчена Рада університету дотрималась їх рекомендацій. Однак ВАК СРСР не дотримався цих рекомендацій, зокрема для західноукраїнських математиків.

Математики, які відвідували Львів, були гостями і у Шотландській кав’ярні та зробили записи у Шотландській книзі. М. Боголюбов був у кав’ярні 8 лютого 1940 року, де записав французькою мовою задачу (№183) і нагороду за розв’язок – пляшка коньяку (польською мовою). П. Александров і С. Соболев записали задачі (№186, 187) 19 і 20 квітня російською мовою. С. Соболев пропонує як нагороду пляшку вина. Зроблено також переклад задачі Соболева на польську, а задачі Александрова на французьку. За датою сформульованої задачі (№190) видно, що Л. Люстерник був у Львові 4 лютого 1941 року.

У 1941 році С. Банах був затверджений членом редакції журналу “Математический сборник”. Львівські математики подавали статті у радянські наукові видання. Деякі з цих статей були опубліковані, коли авторів уже не було в живих (С. Банах, С. Сакс, М. Войдиславський та інші).

Останньою довоєнною поїздкою С. Банаха було відрядження до Києва до Академії Наук 19-26 червня 1941 року. Є підстави вважати, що в цей час на засіданні Президії мало розглядатися питання про надання йому звання члена-кореспондента (що було уже узгоджено). Проте з початком війни С. Банах останнім поїздом повернувся до Львова.

Зараз на сайті Академії наук серед членів академії прізвища Банаха немає.

Враховуючи наукові інтереси, на 1941 рік було заплановані зокрема такі відрядження: Ю. П. Шаудер – 30 днів в Москву з питань квантової механіки і 30 днів в Москву з питань теорії диференціальних рівнянь; Є. Жилінський ‒ 20 днів в Москву для наукових контактів з академіком Шмідтом та його науковою школою; М. Айдельгайт – 15 днів в Москву на конференцію з теорії лінійних операторів.

Література:

  1. Збірник наказів. Архів Львівського університету.
  2. Księga Szkocka.
  3. Tarieladze V. Stefan Banach in Tbilisi // Book of Abstracts of the Third International Conference of Georgian Mathematical Union. Batumi, September 2-9, 2012, 21-26.

На фото: Мирон Зарицький в Грузії

На фото: Грузинська делегація у Львові

Я. Г. Притула

Ярослав Григорович Притула
кандидат фізико-математичних наук
доцент кафедри математичного і функціонального аналізу

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Наші контакти

Ідея, дизайн, верстка і т.д.:
Олег Романів