Вівторок, 19 липня 2016 Автор

Elementa mathesis purae Franz Kodesch

(2 голосів)
Перегляди: 7480 разів
Elementa mathesis purae Franz Kodesch Elementa mathesis purae Franz Kodesch

Францішек Кодеш, який викладав математику у Львівському університеті з 1787 по 1831 рік з перервою у 1805-1813 рр., потягом довгого часу користувався підручниками Ch. Wolf’a “Mathesis purae” і Kästner’a “Mathesis applicata”, які були рекомендовані монаршою канцелярією. Нарешті у 1818 році він опублікував у Відні свій підручник “Elementa mathesis purae  in usum  javentutis academicae Galicianae” (перший том), а в 1920 році вийшов другий том. Далі Ф. Кодешові було дозволено читати курс математики за своїм підручником. З нього можна зробити висновок про обсяг знань, які в той час отримували  студенти філософського факультету. Варто нагадати, що філософський факультет у той час був підготовчим до навчання на богословському, медичному та правничому факультетах.

         Нижче наведемо (дуже критичну) думку Юзефа Пузини про зміст підручника Ф. Кодеша, яка була написана у 1894 році для видання “Historia Uniwersytetu Lwowskiego”.

 «Перший том  цього підручника це є елементарна арифметика та алгебра більш менш в такім обсязі, який відповідав математикам часу Декарта та інтерпретаторам цього вченого. Крім біноміального ряду, який автор вживає в записах обчислення коренів з даного числа, і означення логарифмів, до яких не застосовує поняття функції, тут  нічого немає, щоб цю працю можна називати “вищим численням” або “підручник для молоді вищого наукового закладу”, як, наприклад, вчили у свій час Ейлер, Снядецький та інші. Поняття функції, яке в той час торувало собі дорогу в аналізі, не знайшло ні застосувань, ні означення. Другий том, який присвячений геометрії, дає елементарні відомості  про геометричні фігури в площині, многогранники (планіметрія, стереометрія) та способи обчислення площ і об’ємів. В остатніх двох розділах знаходимо тригонометрію з застосуваннями і аналітичну геометрію конічних перерізів. Аналітичної геометрії поверхонь другого порядку автор зовсім не помістив, а з диференціального числення не дав ні формул, ні застосувань».

         До рецензії Ю. Пузини слід додати, що в першому томі розглянуто арифметичну та геометричну прогресію, а також елементи комбінаторики (permutationibus et combinationibus).

         Перший том підручника Ф. Кодеша, який зберігся в університетській бібліотеці, має дарчий напис Ф. Кодеша для Ф. Куліка. Ймовірно Ф. Кулік подарував підручник бібліотеці університету після пожежі 1848 року, яка знищила значну кількість фондів бібліотеки.

         Треба відзначити, що Ф. Кодеш був ознайомлений з диференціальним та інтегральним численням, яке було викладене у згаданому підручнику Wolf’a. В підручнику Wolf’a, який зберігається в бібліотеці університету, є автограф Ф. Кодеша (мабуть після смерті родини Кодеша його бібліотеку отримав університет). У Державному архіві Львівської області зберігається конспект лекцій з математики (фонд 26). З великою ймовірністю можна вважати, що цей конспект належить Ф. Кодешу або його студентам.

         Нижче подані обкладинки підручників Кодеша та Wolf’a.

Я. Г. Притула

Ярослав Григорович Притула
кандидат фізико-математичних наук
доцент кафедри математичного і функціонального аналізу

Коментарі  
0 # Jaroslav 03.01.2018, 18:00
Дуже цікава розвідка. Чи про мат рук з Обл архіву Ви не писали окремо, п.Ярославе ?
Відповісти
Додати коментар

Захисний код
Оновити

Наші контакти

Ідея, дизайн, верстка і т.д.:
Олег Романів