Понеділок, 07 вересня 2015 Автор

Математичні кафедри з 1944 року

(2 голосів)
Перегляди: 8116 разів
Математичні кафедри Математичні кафедри

У 1944 році університет відновив свою роботу у перші дні серпня. Були призначені завідувачі та працівники кафедр. На кінець листопада 1944 року був затверджений склад кафедр:

математичного аналізу:  завідувач проф. Банах С.
                                            проф. Левицький В.
                                            асист. Зирянова О.

теорії функцій:                завідувач проф. Орліч В.

геометрії:                        завідувач проф. Мазур С.
                                          проф. Кнастер Б.
                                          асист. Ясеніцький С.

вищої алгебри:                 завідувач проф. Жилінський Є.
                                          асист. Товарницький Б.

теоретичної механіки:   завідувач проф. Нікліборц В.

загальної механіки:         завідувач проф. Зарицький М.О.
                                          асист. Ріпун В.

         Протягом наступних двох років на кафедрах відбулись зміни.

         Після смерті 31 серпня 1945 року С. Банаха завідувачем кафедри з 28 листопада 1945 року призначено В. Левицького. Асистентом цієї кафедри з червня 1946 року призначено В. Рогаченка, звільнений з цієї посади Любович. У квітні 1945 року Б. Кнастер виїхав до Польщі, на його місце був зарахований Ю. Богачевський. З липня 1945 року на кафедрі геометрії почав працювати доцент Г. Буймола, який став завідувачем кафедри після від’їзду С. Мазура у травні 1946 року до Польщі. 9 серпня 1945 був зарахований професором кафедри геометрії С. М. Нікольський, але у листопаді відрахований, як той, що не приступив до роботи.

Математика та механіка у Львівському університеті
Історія математики у Львові бере свій початок з шкіл, які були тут ще до колегіуму єзуїтів та університету. З ХV століття у Львові діяла кафедральна школа, яка була організована за зразком західноєвропейських шкіл середнього рівня...
детальніше...

         В. Орліч виїхав до Познаня з А. Алексевичем, який був старшим лаборантом кафедри математичного аналізу, у лютому 1945 року. Завідувачем кафедри теорії функцій з 1 липня 1945 року був призначений О. Кованько. У жовтні 1945 року на посаду доцента кафедри теорії функцій призначений І. Соколов. Протягом короткого періоду (15.01.-20.04.1946) асистентом кафедри був К. Пфіцнер. Лаборантом кафедри з серпня 1946 року був студент В. Лянце. У зв’язку з виїздом до Польщі В. Нікліборца, завідувачем кафедри теоретичної механіки призначено з жовтня 1945 року Г. Савіна, а доцентом цієї кафедри став М. Шереметьєв. Лаборантом кафедри став студент О. Парасюк. Після від’їзду у травні 1945 року Є. Жилінського до Польщі тимчасово виконував обов’язки завідувача кафедри Ю. Богачевський до приїзду до Львова у липні 1946 року Я. Лопатинського. З 1 вересня 1949 року на посаду асистента (0,5 ставки) кафедри вищої математики призначено І. Тисленка. З кафедри математичного аналізу на кафедру вищої алгебри з 1 грудня 1946 року переведена Ф. Замалетдінова.

         Ірина Кучма з 1 листопада 1946 року стала асистентом кафедри загальної математики, а асистент Ріпун В. у грудні переведена на кафедру теорії функцій.

З 1 серпня 1945 року призначено завідувачем кафедри теорії ймовірностей та математичної статистики члена-кореспондента АН УРСР професора Б. Гнєденка.

У лютому 1946 року аспірантом С. Мазура зараховано О. Костовського. Після від’їзду C. Мазура до Польщі керівником призначено О. Кованька.

 

Я. Г. Притула

Ярослав Григорович Притула
кандидат фізико-математичних наук
доцент кафедри математичного і функціонального аналізу

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Наші контакти

Ідея, дизайн, верстка і т.д.:
Олег Романів