П'ятниця, 15 травня 2015 Автор

Механіка у Львівському університеті

(6 голосів)
Перегляди: 9480 разів
Механіка у Львівському університеті Механіка у Львівському університеті

Від середніх віків і до початку XX століття механіка розвивалася поряд з математикою та фізикою. Вона живила математику цікавими та важливими проблемами, підказуючи водночас шлях до їхнього вирішення.

Вже у Львівській академії єзуїтів Фаустин Ґродзіцький на спеціальних курсах, де готували викладачів шкіл, поряд з арифметикою і геометрією читав курси статики, механіки, гідростатики та архітектури. У 1775 році професором механіки та технології у Львівському ліцеї, в який перетворилася єзуїтська академія після скасування ордену, став Юзеф Лісґаніґ.

У 1817-1848 роках в університеті читався курс «Фізика і прикладна математика». До нього входили, зокрема, такі теми як формули для швидкостей та шляху, закони Кеплера, закони всесвітнього тяжіння, прості механізми, статика, динаміка, гідростатика та інші. Цей курс читали Антон Глойзнер і Август Кунцек. Август Кунцек також читав курс «Популярна механіка».

Вірогідно, що перший окремий курс «Аналітична механіка» був прочитаний математиком Ігнацем Лемохом у зимовому семестрі 1852/53 начального року. Фізики (Віктор П’єрр та Войцех Урбанський) в цей час читали курси з різних розділів фізики «з математичним обґрунтуванням».

З 1872 року в університеті почав працювати професор Лаврентій Жмурко, який увійшов в історію світової механіки як спеціаліст з теорії механізмів. Його прилади (конограф, циклоїдограф, інтегратор) демонструвались на багатьох міжнародних виставках. Як математик на своїх лекціях він формував також принципи синтезу механізмів.

Доцентом, а згодом професором математичної фізики з 1872 року в університеті працював зять Л. Жмурка, Оскар Фабіан. Поряд з математичними та фізичними курсами він прочитав курси: «Механіка рідин» (1874), «Основи динаміки» (1875, 1895), «Загальна механіка» (1875, 1885, 1887-1888), «Механіка рідин разом з диференціальним численням» (1886), «Аналітична механіка» (1878, 1882), «Теорія еластичності і пружності» (1878-1879), «Гідродинаміка» (1883), «Термодинаміка» (1893-1894). О. Фабіан видав також курс Zarys mechaniki analitycznej (Lwów, 1886).

Математика та механіка у Львівському університеті
Історія математики у Львові бере свій початок з шкіл, які були тут ще до колегіуму єзуїтів та університету. З ХV століття у Львові діяла кафедральна школа, яка була організована за зразком західноєвропейських шкіл середнього рівня...
детальніше...

Мар’ян Смолуховський, видатний фізик, який прославився поясненням ефекту броунівського руху, довгий час читав курс «Механіка», цікавився проблемами механіки, зокрема, теорії пружності, яка застосовувалася ним до проблем складкоутворення гір. У 1906 році він прочитав курс «Механіка пружних тіл».

У 1920/1921 навчальному році, коли Г. Штайнгауз отримав уже посаду надзвичайного професора, він прочитав курс «Вступ до механіки», який включав статику, динаміку точки та динаміку системи тіл.

У магістерській програмі для математиків, яка була введена з 1926 року на математично-природничому факультеті, іспит з курсу «Теоретична механіка» був обов’язковим. Цей курс з 1927 по1934 рік читав Стефан Банах, а з 1936 – Юліуш Павел Шаудер. С. Банахом був написаний підручник Mechanika wzakresiе szkół akademickich, Warszawa- Lwów- Wilno, 1938.

Кілька спеціальних курсів з проблем механіки прочитав приват-доцент В. Нікліборц: «Теорія рівноваги рідких тіл, які обертаються» (1929-1930), «Гідродинаміка» (1930-1932, 1937-1938), «Теорія ньютонівського потенціалу з застосуванням до математичної фізики і небесної механіки» (1933-1934), «Задача трьох тіл» (1936-1937).

У грудні 1939 року у Львівському університеті Юліуш Павел Шаудер став керівником новоствореної кафедри механіки у складі фізико-математичного факультету. Його призначення на цю посаду пов’язано з тим, що з 1936 року він читав курс механіки. У 1940-1941 роках він продовжував читати цей курс. У цих роках Ю. П. Шаудер займається квантовою механікою, веде наукові семінари, планує наукові відрядження до Москви з цієї тематики. Він підготував до друку працю Zur grundlegung der Quantenmechanik, яка не була опублікована.

У 1944 році в складі фізико-математичного факультету відновлюється діяльність кафедри механіки. Її керівником був В. Нікліборц; з липня 1945 року – член-кореспондент АН УРСР, професор Гурій Савін. За його ініціативою у Львові розгортаються наукові дослідження в галузі механіки деформівного тіла, почав працювати науковий семінар, до викладання в університеті залучені науковці Михайло Шереметьєв та Михайло Леонов.

17 вересня 1949 року у Львові захистив кандидатську дисертацію з механіки випускник факультету Остап Парасюк.

У ці роки були закладені основи Львівської школи механіки, яка прославилась своїми результатами у другій половині ХХ століття.

Я. Г. Притула

Ярослав Григорович Притула
кандидат фізико-математичних наук
доцент кафедри математичного і функціонального аналізу

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Наші контакти

Ідея, дизайн, верстка і т.д.:
Олег Романів