7 цікавих фільмів про математику і математиків

7 цікавих фільмів про математику і математиків

Тема математики в кіно розкривається з різних сторін і за допомогою різних жанрів: байопіки про вчених і математиків, драми про дослідження, відкриття і внутрішню боротьбу, історії про прості числа, змагання, фільми жахів, і не тільки. Абсолютно різними показують і математиків: тут і талановитий від природи Уїлл Хантінг, і головний герой «Х+Y», що не знає як поставити чайник, але розв1язує завдання старшої школи з 9 років.

«Пі»

Режисер - Даррен Аронофскі (США, 1998)

Примітно, що саме фільм про математичного генія став дебютним для відомого Даррена Аронофскі. Головний герой чорно-білого малобюджетного кіно Макс - дослідник теорії чисел, який намагається розгадати універсальний код, за допомогою якого можна змінювати курси біржових акцій. Копнувши занадто глибоко, він зустрів товариство, які шукають математичну систему в Торі. В результаті Макс знаходить число, яке складається з 216 цифр і символізує початок світобудови.

«Х+Y»

Режисер - Морган Метьюз (Великобританія, 2014 року)

Хлопчик з ознаками аутизму бачить світ інакше, ніж інші: йому складно спілкуватися на будь-які теми, крім математики. Він хоче, щоб його оточували тільки прості числа. Дізнавшись, що в математиці можна вигравати медалі, як в спорті, він починає готуватися до Міжнародної математичної олімпіади під керівництвом шкільного вчителя, який страждає на розсіяний склероз. Головним завданням було перемогти китайських учнів, які у вільний час доводять ще недоведені теореми. Але хто знав, що завдяки олімпіаді він зустріне любов і почне змінюватися назустріч світу?

«Улюблене рівняння професора»

Режисер - Такаші Коїдзумі (Японія, 2006)

Перший урок математики для молодого вчителя. Він розповідає про матір, яка доглядала за професором математики, який пошкодив голову в результаті аварії: професор не міг продовжувати свої дослідження в Оксфорді, так як його пам'яті вистачало лише на 80 хвилин. Міркуючи про натуральні та прості числа і красу факторіалов, він проводить свій «день бабака» рік за роком. Для нього питати про математику було способом спілкування. Замість слів - числа, якими він милувався. Математичні епітети і наочні теореми м'яко доводяться через філософію японської культури.

«Розумник Вілл Гантінґ»

Режисер - Гас Ван Сент (США, 1997)

Один з найбільш вдалих фільмів Гаса Ван Сента з оскароносним сценарієм друзів Бена Аффлека і Метта Деймона розповідає про юнака, який за маскою прибиральника приховує дивовижні здібності до точних наук. Звичайно ж, не все так безхмарно. Герой постійно вплутується в колотнечі і починає бійки, одна з яких поставила перед ним вибір: сісти в тюрму і забути про науку або продовжити вивчення математики під особистим наглядом професора в поєднанні з сеансами психоаналізу. За роль психолога покійний Робін Вільямс отримав свій єдиний Оскар.

«Гра в імітацію»

Режисер - Мортен Тільдум (Великобританія, США, 2014 року)

Під час Другої світової війни невелика група молодих вчених на чолі з англійським математиком і криптографом Аланом Тьюрингом розгадує код дешифрування повідомлень на шифрувальній машині Енігма, яку використовували нацисти. На злом коду давалося 24 години, так як раз в день кодове слово змінювалося. Існувало 159 млн можливих комбінацій, а щоб запобігти можливій атаці, потрібно було знайти потрібну комбінацію за двадцять хвилин. Тьюринг швидко зрозумів, що для дешифрування однієї машини знадобиться не людина, а інша машина, і створив пристрій під назвою «Крістофер», здатний розкривати шифр за допомогою математичного алгоритму.

"Ігри розуму"

Режисер - Рон Ховард (США, 2001)

Байопік про лауреата Нобелівської премії з економіки Джона Неше перетворив життя математика в справжню драму для великого екрану. Контраст ясного розуму в дослідженні теорії ігор і гострої шизофренії з галюцинаціями призводить математика в несамовитість, а фільму приносить чотири статуетки американської кіноакадемії, в тому числі головну.

"Доведення"

Режисер - Джон Медден (США, 2004)

Кетрін - дочка математика, що йде по стопах батька, не може оговтатися після його смерті. В її житті з'являється учень батька, який пише дисертацію і розважає її жартами про «E» - уявну величину. Протягом останніх п'яти років Кетрін доглядала за батьком і боялася, що їй може передатися його психічна хвороба. Він, в свою чергу, списував зошити своїми «доведеннями» - простими і красивими, як музика.

Оцінити цей запис:
Üdvözöljük Budapesten!
Вулиця Руська

Коментарі

 
Ніяких коментарів поки не було створено. Станьте першим коментатором.
Already Registered? Login Here
Гість
Вівторок, 19 березня 2024
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Наші контакти

Ідея, дизайн, верстка і т.д.:
Олег Романів