Чому невідому величину називають "х"?

Чому невідому величину називають "х"?

Буквою "ікс" (символ "х") в алгебрі прийнято позначати шукану невідому величину, "невідоме".

Саме тому Рентген назвав "ікс-променями" виявлені ним загадкові промені, що проникали через непрозорі предмети, про існування яких раніше ніхто не знав.

Але чому саме буквою "ікс" (символ "х") стали позначати невідому величину, значення якої треба визначити?

Науку алгебру створили арабські математики. Своїм корінням алгебра поринає у Середню Азію. Її засновником вважається знаменитий арабський математик IX століття Аль-Хварізмі, уродженець Хорезму (на території сучасного Узбекистану). Хоча "алгеброю" від арабського слова "аль-джебр", що означає "рівняння", розділ математики був названий італійським вченим Бомбеллі в 1572 році. Ні араби, ні Бомбеллі не використали в алгебраїчних викладках літерні позначення, а записували всі рівняння словами.

Лише у 1591 році французький алгебраїст Вієт ввів літерні позначення величин. Він використовував голосні літери "а", "е", "i", "о", "u" для невідомих величин, а приголосні "c", "d", "b", "f" - для відомих. Але літерні позначення, які застосовуються сьогодні, "a", "b", "c", "d" для відомих значень і "х", "у", "z" - для невідомих, введені в XVII столітті знаменитим французьким мислителем Декартом, творцем нової філософії та аналітичної геометрії. Це знову ж таки  відбулося під впливом арабської науки. Арабські математики називали шукане невідоме словом "шей", що буквально означає "щось", і яке починалося з букви арабського алфавіту, вимовляється як "Ше". Іспанські математики стали використовувати відповідну літеру латинського алфавіту "х", яка виголошувалася в той час іспанцями як "ш" і називалася "Ше". Саме цей іспанський "х" переніс Декарт у свою знамениту "Геометрію", видану в 1637 році. Французькою ж мовою ця буква читалася як "кс" і називалася "ікс".

Оцінити цей запис:
5 цікавих наукових (майже) парадоксів
Декілька міфів про математичні ймовірності

Related Posts

Коментарі

 
Ніяких коментарів поки не було створено. Станьте першим коментатором.
Already Registered? Login Here
Гість
Четвер, 28 березня 2024
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Наші контакти

Ідея, дизайн, верстка і т.д.:
Олег Романів